Mák potravinářský
Mák setý je rostlina z čeledi makovitých, u nás běžně pěstovaná jako zdroj potravinářského máku. Obsahuje různé alkaloidy. Téměř všechna produkce je určena pro potravinářství, makovina (makovice) je využívána ve farmacii.
Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko více nežli mléko nebo sýry.
Jsou proto velmi důležitá při udržování zdraví našich kostí a zubů, pomáhají předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.
Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti. Mák jako olejnina obsahuje asi 60 % tuku, zejména mastné kyseliny stearovou, plamitovou a linolovou – je tak obrovským zdrojem energie. Další významnou složkou máku jsou vitamíny a minerální látky, mezi nimiž bychom měli jmenovat hlavně draslík, hořčík, fosfor či železo a velmi hodnotný antioxidant – vitamin E.